kleurig geregeld
 
jop en jet jop en jet jop en jet jop en jet
 
  Home
   
 
Pienter op pad met Jop en Jet

De werkserie

De werkreeks in de werkserie zijn de opdrachtkaarten per thema geordend. De thema's zijn ontleend aan de verhaaltjes op de leeskaarten. Per thema zijn er vier opdrachtkaarten. De opdrachten zijn van divers niveau en bieden allemaal de mogelijkheid om al naar gelang de mogelijkheden van de leerling de eisen aan het leerproces en het niveau zelf uit te diepen.

Iedere opdracht is opgezet in vier stappen. Ieder stap is voorzien van een eigen illustratie om de tekst van de opdracht te ondersteunen. Per stap wordt in de meeste gevallen één en in enkele gevallen twee instructiezinnen gebruikt. Het taalgebruik van de instructiezinnen is zodanig dat kleuters die al kunnen lezen op niveau Avi 2 in principe vrij zelfstandig aan de slag kunnen. Voor kleuters die nog niet zelfstandig kunnen lezen is instructie door de leerkracht noodzakelijk. Alle opdrachten sluiten zoveel mogelijk aan bij de belevingswereld van de kleuter en vragen steeds een behoorlijke inspanning van het kind om deze tot een goed eind te brengen. Dit betekent dat het kind net als de andere kinderen in de groep tijdens het werken met materialen behoefte heeft aan begeleidingsmomenten.

Kenmerkend aan de opdrachten is dat de opdrachten wel uitgaan van binnen groep 1-2 gebruikelijke ontwikkelingsmaterialen, maar dat ze geen gebruik maken van kant en klare materialen als puzzels, lotto’s et cetera. In incidentele gevallen zijn kopieerbladen ontwikkeld zodat de leerling daar zelf mee aan de slag kan om zijn eigen ‘materiaal’ te maken. Alle opdrachten zijn gebaseerd op het geven van een goede zelfstandige werkles door de leerkracht. De opdrachten zijn verder zo opgezet dat ze ook aantrekkelijk zijn voor de andere leerlingen uit de groep. Afhankelijk van eisen aan de verwerking die u stelt en de intensiteit van begeleiding die u geeft kunnen ook leerlingen met een beperkte of eenzijdige ontwikkelingsvoorsprong ermee aan de slag. Op deze manier bevordert u ongemerkt de sociale integratie van de leerling.

Vorige bladzijde
kleurig geregeld

Volgende bladzijde
kleurig geregeld